Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis PERSBERICHT
Vooraankondiging 'Wabi-sabi. Japanse esthetiek in fotografie en keramiek' in Japanmuseum SieboldHuis
23 september 2022 - 15 januari 2023
Van 23 september t/m 15 januari 2023 toont Japanmuseum SieboldHuis ‘Wabi-sabi’. Voor het eerst in Europa wordt er een tentoonstelling gewijd aan dit esthetische begrip in fotografie en keramiek. Ruim honderd werken van zeventien nationale en internationale kunstenaars maken deze Japanse zienswijze inzichtelijk. De acceptatie en waardering van vergankelijkheid en imperfectie staan hierbij centraal en komen terug in alle Japanse kunstvormen, zoals bij de theeceremonie, in poëzie en in de prentkunst. De kunstenaars die deel uitmaken van de tentoonstelling zijn alle op hun eigen wijze beïnvloed door wabi-sabi. Dat is bijvoorbeeld te zien in een foto van smeltende sneeuw, gedrukt op handgeschept papier, of bij een simpele asymmetrische theekom met een barst in het glazuur.

Esthetiek in fotografie en keramiek
In het werk van de keramisten Ohira Shingo en Sano Naoko is de invloed van wabi-sabi merkbaar in de organische vormen, de soort klei en de aardse kleuren van hun objecten. Bij sommigen fotografen uit de invloed van wabi-sabi zich in de keuze van het onderwerp of in de wijze waarop gefotografeerd is, zoals in de foto’s van Kawauchi Rinko, Albarrán Cabrera en Werner Bischof. In ander werk is wabi-sabi te bespeuren in de materialen waarop geprint wordt. Zo hebben een aantal kunstenaars hun beelden gedrukt op handgemaakt washi papier, zoals Horie Mika, Kobayashi Nobuyuki, Ogino Naoyuki, Ninomiya Naohiro, Ito Keiichi en Paul Cupido. Ook hebben kunstenaars alternatieve print-technieken gebruikt met natuurlijke materialen zoals de cyanotypie bij Horie Mika’s werk, de collages van Margaret Lansink, de zoutafdrukken van Ogino Naoyuki en de screen-printing met zilver en sulfer door Takasugi Norio. Het is vaak de combinatie van de beelden en de wijze waarop deze beelden gepresenteerd worden met bijvoorbeeld duidelijk zichtbare imperfecties of leegtes, die het kunstwerk wabi-sabi-achtig maakt, zoals te zien in is in het werk van Yamamoto Masao, Kajioka Miho en Casper Faassen.

In een tijd waarin alles mooier, sneller en beter moet, geeft deze tentoonstelling de mogelijkheid voor reflectie en de persoonlijke ervaring van het Japanse esthetische concept van wabi-sabi.
 
Catalogus en activiteiten
Bij deze tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus vormgegeven in wabi-sabi-stijl, geschreven door Annemarie Zethof. Daarnaast biedt een veelzijdig activiteitenprogramma verdere verdieping in de Japanse kijk op esthetiek.  

Meer informatie over de tentoonstelling, activiteiten en toegangskaarten: www.sieboldhuis.org.
 
Kajioka Miho (1973, Japan)
#0020
2021, gekleurde zilvergelatinedruk | toned gelatin silver print, 13 x 13 cm
 
Ohira Shingo (1973, Japan)
Grote vaas
2020

 
Horie Mika (1984, Japan)
Yukitsuri I
2020, cyanotypie op handgemaakt Japans gambi-papier | cyanotype on handmade
Japanese gampi paper, c.59,4x42cm
 
Paul Cupido (1972, Nederland)
Yumemiru II
2017, archief-pigment print | archival pigment print, 12,5 x 8,5 cm
 
.
 
Over Japanmuseum SieboldHuis
Japanmuseum SieboldHuis biedt in een historisch Hollands huis aan het Rapenburg in Leiden het mooiste uit het oude Japan: prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alle objecten zijn tussen 1823 en 1829 verzameld door Philipp Franz von Siebold, een Beierse arts in Nederlandse dienst.

Bezoekersinformatie

Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
Entree: €8,50/ MK en Rembrandtkaart geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
Toegangskaarten via: www.sieboldhuis.org
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org
 
- einde persbericht -
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos;
goos@sieboldhuis.org of  071-5125539

Footer corners

Verzorgd door MailingLijst