Faro bijeenkomst okt update
Beste relatie,

Meedoen, openstaan, verbinden. Dat is het Verdrag van Faro in drie woorden samengevat. Kort door de bocht, maar het dekt wel goed de lading. Om in een animatie uit te leggen wat dat voor gemeenten betekent, hebben we een kleine vier minuten nodig. En de praktijk zelf... dat is een proces van maanden, jaren. Het verdrag vraagt alle overheden om het Faro-gedachtegoed onderdeel te maken van hun werkzaamheden en actief in te zetten op samenwerking. Maar hoe doe je dat concreet in de praktijk? Met een filmpje, een wegwijzer en een voorbeeldenpagina op het Faro-platform maken we alvast een beginnetje. We staan open voor meer goede voorbeelden. Daarmee help je ook de ambtenaar in jouw gemeente of je collega-ambtenaar in een andere gemeente. In deze nieuwsbrief delen ook de deelnemers aan de Erfgoedparticipatielabs van afgelopen voorjaar hun ervaringen. Wacht, mijn app pingelt. Het Nationale Monumentencongres is in volle gang: "Goede speech van burgemeester Jan van Zanen! Heel Faro!!!". Een mooie opsteker en uitnodiging om Faro een stap verder te brengen.

Meedoen, openstaan en verbinden dus.

Machteld Linssen
Programmaleider Faro
 
 

Faro voor gemeenten... hoe pak je dat aan?

 
 
Faro voor gemeenten update
Voor gemeenten en provincies is het waardevol om op de Faro-manier samen te werken aan erfgoed. Dit bevordert een actieve betrokkenheid van inwoners bij hun omgeving. En het helpt bij het behalen van beleidsdoelen, zoals ontsluiting en instandhouding van erfgoed, wijkverbetering, arbeidsparticipatie en integratie. Maar hoe geef je dit concreet vorm? De interactieve Faro-wegwijzer helpt hierbij met praktische stappen en voorbeelden uit andere gemeenten. Bekijk ook de animatie!
Bekijk de animatie en de wegwijzer
 

Boekje: Erfgoedparticipatie-labs voor ambtenaren

In het voorjaar van 2024 heeft de ErfgoedAcademie twee erfgoedparticipatie-labs begeleid, speciaal voor medewerkers van gemeenten en provincies. De 26 deelnemende ambtenaren kwamen samen in meerdere bijeenkomsten om inspiratie op te doen uit praktijkvoorbeelden, te leren van verschillende spelers in het participatiespeelveld en kennis uit te wisselen.

In het boekje 'Erfgoedparticipatie-labs voor ambtenaren' hebben de deelnemers vastgelegd wat ze hebben gedaan en geleerd. Laat je inspireren door hun inzichten, ervaringen en tips.
Download het boekje bij de ErfgoedAcademie
 

Nieuwe berichten Platform Faro

 
 
Op Platform Faro informeren we belangstellenden over de realisatie van de Faro Uitvoeringsagenda. Ook is het platform de plek voor nieuws, publicaties en "Faro in de praktijk". Hieronder een selectie van berichten.
 
 
Gebiedssafari Biografie culturele ecosystemen update

Gebiedssafari in gemeente Westerveld

Op 3 oktober was er een gebiedssafari in de gemeente Westerveld in het kader van het onderzoek 'Biografie van Culturele Ecosystemen', een Faro-initiatief. De deelnemers gingen langs bij de erfgoedgemeenschappen van het Shakespearetheater in Diever, in- en rond het esdorpenlandschap van Havelte en het historische landgoed Oldengearde bij Dwingeloo.
 
Past forward update

'Jongeren in Beeld'

In het kader van de Uitvoeringsagenda Faro is in 2024 kwalitatief onderzoek gedaan naar de relaties van jongeren met archeologisch erfgoed. Past Forward organiseerde onder andere de activiteit 'historisch koken'. De jongeren waren enthousiast over het samenzijn en samenwerken. Het onderzoeksrapport is inmiddels gepubliceerd.
Lees het verslag
 
Lees het rapport
   

Terugblik Faro-initiatievendag 10 oktober

 
 
Collage oktober update
Op 10 oktober vond de Faro-initiatievendag plaats in De Zalen van Zeven in Utrecht. Hier werden 30 nieuwe Faro-projecten gepresenteerd. Op een informele postermarkt vertelden initiatiefnemers over hun voorstel. En tijdens gesprekstafels gaven zij een korte pitch waarin ze aangaven hoe hun project de erfgoedpraktijk meer Faro maakt. Het was een zeer geanimeerde dag met veel enthousiaste deelnemers. Begin december wordt bekend welke initiatieven in aanmerking komen voor financiering.
 
 

Wie wordt hét Erfgoedvrijwilligersteam van 2024?

Op 13 december reikt minister Eppo Bruins de Erfgoedvrijwilligersprijs 2024 uit in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De prijs is door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het leven geroepen om vrijwilligersteams die zich uitzonderlijk inzetten voor het cultureel erfgoed in Nederland te belonen. Kijk op de website voor informatie over de teams en stem. Dat kan tot en met 30 november.
Breng je stem uit
 

Agenda

 
 

Bekijk de agenda van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

 
 

Over deze update

In deze update vertellen wij u graag meer over de ontwikkelingen binnen het programma Faro dat wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Wilt u ook een bijdrage leveren aan het programma? Heeft u een vraag over erfgoedparticipatie? Of een prachtig project waar wij van moeten weten? Stuur een mail naar faro@cultureelerfgoed.nl.

We versturen deze updates een paar keer per jaar aan iedereen die op onze ‘Erfgoedparticipatie/Faro’ mailinglijst staat. Ontvangt u onze mailings liever niet, dan kunt u zich onderaan deze pagina makkelijk afmelden. Daar staat ook een link waarmee u deze nieuwsbrief door kunt sturen naar collega's.
 
 
Verzorgd door MailingLijst