Sieboldhuis PERSBERICHT
Vooraankondiging 'Strijd om de macht. Prenten van Hideo Takeda'
9 september 2016 - 27 november 2016
Japanmuseum SieboldHuis toont van 9 september tot en met 27 november 2016 een inspirerende tentoonstelling waarin een hedendaagse kijk op een klassiek Japans onderwerp gegeven wordt. De tentoonstelling ‘Strijd om de macht. Prenten van Hideo Takeda’ toont prenten van deze hedendaagse Japanse kunstenaar over het klassieke verhaal van de Genpei-oorlog, de strijd tussen de families Taira en Minamoto aan het eind van de 12e eeuw.

De serie illustraties die in de tentoonstelling ‘Strijd om de macht’ getoond wordt, brengt het verhaal van de Genpei-oorlog in beeld. Deze oorlog (1180-1185) was een conflict aan het einde van de Heian-periode tussen de families Taira en Minamoto. Het is sindsdien een inspiratiebron voor kunstenaars en schrijvers. Ook Takeda liet zich inspireren en maakte een reeks werken die in deze tentoonstelling te zien zijn.
Hideo Takeda (1948) staat bekend om zijn ’bizarre beelden’. Zijn werk is vaak doorspekt met fantasievolle erotiek. De kunstenaar ziet zichzelf het liefst als cartoonist, die een flexibele stijl hanteert om zo zijn boodschap beter over te kunnen brengen. Om een breed publiek te bereiken laat Takeda zijn tekeningen drukken, volgens de silkscreen-techniek. Deze methode doet sterk denken aan Japanse houtsneden (ukiyo-e).

Takeda’s prenten doen denken aan de de heroïsche houtsneden van Utagawa Kuniyoshi (1797-1861), maar hebben een satirische ondertoon. Door het gebruik van erotiek en een grafische stijl geeft Takeda’s werk een hedendaagse kijk op de oude strijd. Zoals te zien in zijn bekendste prent ‘Een waaier als doel’, waar een naakte vrouw in een mast hangt en Tamamoto met zijn paard door een zee gevormd door lichamen waadt.
De serie Genpei-prenten van Takeda worden verder geroemd om de zorgvuldige detaillering en spannende verbeelding van de strijd om de macht.

Gelijktijdig met ‘Strijd om de Macht. Prenten van Hideo Takeda’ worden de hedendaagse en realistische stillevens van Debora Makkus naast het kwetsbare traditionele porselein uit de Edo-periode getoond in de tentoonstelling ‘Arita. Schilderijen van Debora Makkus’.

Bij deze tentoonstellingen worden verschillende activiteiten georganiseerd. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling, lezingen, workshops, en rondleidingen op www.sieboldhuis.org.

 
- einde persbericht -
Noot voor de redactie:

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos
goos@sieboldhuis.org of 071-51255390

Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.
Entree: € 8,00/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis

Verzorgd door MailingLijst