De tentoonstelling ‘Fuji. Iconische berg in beeld’ wordt wegens succes verlengd tot en met zondag 27 maart 2016. De tentoonstelling geeft een veelzijdige blik op de heilige vulkaan aan de hand van meer dan 70 werken. Topstukken van de grote prentkunstmeesters Hokusai en Hiroshige staan in deze tentoonstelling centraal.
De berg Fuji is het beroemdste en meest dominante landschappelijke element van Japan. De conische berg met besneeuwde top ligt een kleine honderd kilometer ten zuiden van Tokyo. Met 3.776 meter hoogte en een omtrek van vijftig kilometer is de hoogste berg van Japan vanuit de wijde omtrek te zien. Het uitzicht op Fuji-san is nooit hetzelfde, de aanblik verandert van dag tot dag en van seizoen tot seizoen. Geen wonder dat de slapende vulkaan de verbeelding al eeuwen prikkelt. Schrijvers, dichters, schilders, prentkunstenaars en fotografen werden oneindig geïnspireerd door de heilige berg. Fuji werd bezongen, beschreven, afgebeeld, beklommen en vereerd en ontwikkelde zich tot het nationale icoon van Japan.
Deze tentoonstelling geeft een overzicht met werken van een twintigtal kunstenaars die de berg vereeuwigden in de prentkunst. Magnum-fotograaf Chris Steele-Perkins en fotografe Asako Narahashi geven een actuele kijk op Fuji-san.
Hiroshige grote meester van de Japanse prentkunst
In deze tentoonstelling speelt de landschapskunstenaar Hiroshige de hoofdrol. Met negentien prenten uit de serie ‘36 gezichten op de berg Fuji’ ziet u de berg vanaf vele verschillende locaties. Hiroshige’s stijl kenmerkt zich door de omkadering van het beeld. Door het gebruik van witte randen lijkt het alsof de prent is ingelijst en in zijn composities benadrukt Hiroshige de diepte. De prenten van Hiroshige hebben een zachte, haast poëtische stijl en geven een duidelijk beeld van het Japanse landschap. Daarnaast komen ook thema’s zoals: 'Fuji vanuit Tokaido', 'Fuji, valk & aubergine' en 'Fuji in de 19de, 20ste en 21ste eeuw'.
Bij deze tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd en voor kinderen is er een spannende speurtocht. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling, activiteiten, lezingen en rondleidingen op www.sieboldhuis.org. Ook is er een fraai geïllustreerde catalogus.
Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door:
Prins Bernhard Cultuurfonds - Tjerk Jan Buchter Fonds, Astellas BV en Cultuurfonds Leiden.
------ Einde persbericht ---------
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos;
goos@sieboldhuis.org of 071-51255390
Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.
Entree: €8,00/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
www.sieboldhuis.org
info@sieboldhuis.org
|